piątek, 6 stycznia 2012

Czy znasz te 3 metody na obniżenie cholesterolu we krwi?

1. Zmień styl życia - Wiem, że nikt nie chce o tym słyszeć. Jednak,
jeśli znacząco obniżymy spożycie tłuszczów (szczególnie tłuszczów
nasyconych i cholesterolu), dodamy do tego dużo ćwiczeń
aerobowych i stracimy zbędne kilogramy, poziom cholesterolu
ulegnie znaczącemu obniżeniu.
Te trzy elementy są ze sobą nierozerwalnie związane. Trudno jest
zastosować skutecznie jeden z nich bez jednoczesnego stosowania
dwóch pozostałych (np. skuteczne odchudzanie jest praktycznie
niemożliwe bez jednoczesnych zmian w diecie oraz energicznych
ćwiczeń fizycznych).
Zatem chodzi tutaj o całkowitą zmianę stylu życia. Prowadzenie
zdrowego trybu życia daje korzyści, które wykraczają daleko poza
zwykłe obniżenie poziomu cholesterolu. Obniża to znacząco
zachorowanie na cukrzycę, choroby serca, wylewy, ryzyko śmierci we
wszystkich przypadkach włącznie z rakiem.
Jak powszechnie wiadomo zmiana trybu życia nie jest łatwą sprawą.
Łatwo jest powiedzieć: 'odżywiaj się właściwie, schudnij i dużo
ćwicz'. Jakby to było takie łatwe, jak łatwo jest to powiedzieć, ludzie
nie wydawaliby miliardów dolarów rocznie na cudowne napoje
lecznicze.
Najgorsze w tym jest to, że wszystkie metody obniżania cholesterolu,
które nie wykorzystują lekarstw dostępnych na receptę, działają
dobrze wtedy lub często wyłącznie wtedy, gdy jednocześnie stosuje się
niskotłuszczową dietę. Dlatego stosując suplementy diety (między
innymi te wymienione poniżej) i tak musisz mocno ograniczyć
spożywanie tłuszczów.

2. Sterole roślinne - Sterole roślinne to wyciągi z pewnych
gatunków roślin. Ich spożywanie hamuje wchłanianie cholesterolu w
jelicie cienkim. W wyniku tego cholesterol zawarty w pokarmie nie
dostaje się do ciała. Dwa sterole roślinne wykorzystuje się do
produkcji specjalnych odmian margaryny.
Ekstrakt z soi - sitosterol - oraz ekstrakt z igieł sosny - sitostanol -
wykorzystywane są do produkcji preparatów margarynopodobnych.
Żaden z nich nie smakuje dokładnie tak jak margaryna oraz nie
nadaje się do gotowania. Jednak większość ludzi uważa, że są one
dość dobre do smarowania. Jedząc dziennie 1-2 łyżki stołowe tych
produktów zamiast zwyczajnej margaryny i stosując jednocześnie
niskotłuszczową dietę, można obniżyć cholesterol LDL (ten ‘zły’) do
10 %.

3. Błonnik obniża cholesterol (więcej o błonniku http://www.
blonnikwitalny.pl/ ) - Wiele badań potwierdziło, że błonnik zawarty w
diecie znacząco obniża poziom cholesterolu. Jeżeli chcesz poczytać
więcej na temat błonnika i badaniach, które udowadniają jego
skuteczność zapraszam Cię na stronę:
http://www.postepyfitoterapii.pl/spfa.php?ktory=288.
Każdy rodzaj błonnika ma dobroczynne działanie, jednak
najskuteczniej obniżają cholesterol błonniki rozpuszczalne w wodzie.
Błonnik rozpuszczalny w wodzie zawarty w owsie ma bardzo duży
wpływ na obniżenie cholesterolu, szczególnie w połączeniu z
niskotłuszczową dietą. Inne produkty bogate w błonnik rozpuszczalny
w wodzie to: soczewica, fasola pinto, cytrusy, czarna fasola i jęczmień.
(tabela zawartości błonnika w produktach spożywczych:
http://blonnikowo.pl/blonnik/zawartosc-blonnika-2/)
Możesz również zastanowić się nad zastosowaniem babki płesznik.
Wykazano, że powoduje ona znaczne obniżenie poziomu
cholesterolu, działa najskuteczniej, gdy stosuje się ją razem z
niskotłuszczową dietą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz