piątek, 6 stycznia 2012

Dobry i zły cholesterol – potrafisz je odróżnić?

Cholesterol i trójglicerydy (szczegółowo omówię je w dalszej części
kursu) to dwie formy lipidów, czyli tłuszczu. Zarówno cholesterol, jak
i trójglicerydy są niezbędne do życia. Cholesterol jest potrzebny m.in.
do budowy błon komórkowych. Bierze również udział w tworzeniu
kilku istotnych hormonów. Trójglicerydy to wysokoenergetyczne,
łańcuchowe kwasy tłuszczowe. Dostarczają Ci one dużych ilości
energii potrzebnej do funkcjonowania komórek.

Skąd pochodzi cholesterol?
Istnieją dwa źródła tych lipidów:
1. Pożywienie. Źródłem cholesterolu i trójglicerydów pochodzących
z diety są głównie produkty pochodzenia zwierzęcego oraz tłuszcze
nasycone.
2. Źródło endogenne (cholesterol wytwarzany przez organizm).
Gdy jest to możliwe (np. około 8 godzin po posiłku), wątroba pobiera
z krwi cholesterol i trójglicerydy. Natomiast, gdy lipidy pochodzące z
pożywienia są niedostępne, wątroba sama wytwarza cholesterol i
trójglicerydy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz