piątek, 6 stycznia 2012

Dowiedz się jak unikać „złych” kwasów tłuszczowych!

Czym są kwasy tłuszczowe?
Zazwyczaj słyszymy o nasyconych i nienasyconych kwasach
tłuszczowych. Źródłem nasyconych kwasów tłuszczowych są produk
pochodzenia zwierzęcego (mięso, smalec, produkty mleczne) oraz
oleje tropikalne. Podnoszą one poziom cholesterolu LDL. Tłuszcze
nienasycone zazwyczaj pochodzą z olejów roślinnych. Nie podnoszą
one poziomu cholesterolu, a wręcz mogą go obniżać.
Ponieważ już kilkadziesiąt lat temu odkryto, że nasycone kwasy
tłuszczowe są szkodliwe dla zdrowia, przemysł spożywczy chciał
przestawić się na nienasycone kwasy tłuszczowe.
Niestety nienasycone kwasy tłuszczowe szybko jełczeją. W walce z
niestabilnością nienasyconych kwasów tłuszczowych producenci
zaczęli poddawać je procesowi uwodornienia, który zwiększa ich
stabilność.
Niestety w procesie tym powstaje nowy rodzaj kwasów tłuszczowyc
Nazywa się go kwasami tłuszczowymi typu trans. Tak więc, gdy
producenci zaczęli wprowadzać do procesu produkcji żywności
częściowo uwodornione oleje roślinne, ludzie zaczęli spożywać
stosunkowo duże ilości kwasów tłuszczowych typu trans.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz